U periodu od 17. do 19. juna u Pljevljima smo organizovali „Kamp pomirenja i tranzicione pravde za mlade“, na kojem smo okupili studente pravnih i političkih nauka, mlade iz civilnog sektora i mlade predstavnike političkih partija.

Kamp je uključio različita predavanja i diskusije na temu interkulturalnog dijaloga, pomirenja, tranzicione pravde i suočavanja sa prošlošću, sa posebnim fokusom na selo Bukovica, nadomak Pljevalja. Organizovana je posjeta ovog lokaliteta, gdje se od 1992. do 1995. vršio sistemski zločin raseljavanja i protjerivanja bošnjačkog i muslimanskog stanovništva. Na kampu je pružena prilika mladima da razmijene ideje i steknu nova znanja o ratnim zločinima počinjenim na teritoriji Crne Gore tokom devedesetih, ali i da kritički promišljaju narative kojima su okruženi.

„Kamp je veoma značajan za promociju dijaloga i razumijevanja među mladima o temama koje se tiču mračne prošlosti naše zemlje, ali i cijelog regiona. Ponosni smo što doprinosimo edukaciji mladih ljudi o ovoj temi koja je dugo vremena bila poptuno izopštena iz javnog diskursa ,“ izjavila je predstavnica Inicijative mladih za ljudska prava.

Kroz razgovore o temama kampa pomirenja, učesnike su vodili predavači Zoran Dabetić, Sanja Grbović, Muzafir Hadžić, Miloš Gačević i Emir Pilav.

Učesnici su tokom kampa imali priliku i da pogledaju izložbu „Opsada Dubrovnika kroz presude Haškog tribunala“, te projekciju filma „Kaluđerski laz – šutnja je zločin“.

Kamp je organizovan u sklopu projekta „Inicijativa tranzicione pravde kroz obrazovanje i umjetnost“, koji je podržan kroz regionalni projekat „Podrška EU izgradnji povjerenja na Zapadnom Balkanu“, uz finansijsku podršku Evropske unije. Regionalni projekat sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Categories: Vijesti